Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

Trädgårdsfixarhelg

Kategori: Allmänt

Efter en lång och torr sommar och 11 dagar i Italien kom lusten att jobba ute i trädgården tillbaka. Det blev nog mer gjort den här helgen än under den senaste månaden.
 
Innan vi åkte på semester fick vi hjälp att lägga ut ny jord på "ytan" framför huset. Den som för ett antal år sedan var en liten gräsplätt inramad av en stor rabatt och där vi tog ner två gamla äppelträd för ett år sedan. Johannes skrev ju om det i förra inlägget, så jag tänkte lägga ut en bild eller två på den försiktigt spirande gräsmattan.
 
 
 
 
 
I våras drog jag (Anette) igång en ny rabatt, se i tidigare inlägg. Tanken var att det skulle bli en pionrabatt. Men pioner blommar ju en ganska begränsad tid. Alltså måste man fylla på med lite mer blommor, som löjtnantshjärta, stjärnflocka, riddarsporre, daggkåpa, malva, höstanemoner, månadssmultron osv. Framåt juli urartade det hela och blev bara en stor grön bladmassa och de stackars pinonerna höll på att kvävas. Har "tyvärr" inga bilder på detta, men idag rensade jag ur, flyttade om och tänkte till. Får se nästa år om det blev bättre.
 
 
 
Efter långt och moget övervägande har vi bestämt att rabatten under köksfönstret får försvinna. Läget intill husgrunden, under taket, i ett hörn med mestadels skugga är liksom ingen optimal plats om man vill få det fint. Idag grävde jag ur och planterade ut de växter och som var värda att spara på lite andra platser. Nu återstår världens största kattlåda. När det är dags att grusa om uppfarten får det bli grus även här, sorry Curry.
 
 
 
En del av växterna hamnade i mitt senaste projekt, en plantering i lilla slänten vid vattenpumpen. Där växte mest kirskål och brännnässlor innan. Nu frodas rosor och lite olika utfyllnadsväxter istället. Ska bli kul att se nästa sommar om det kommer se ut som i min vision. Nu ser det ut såhär:
 
 
 
Päronträdet ger ingen frukt längre, men pryder ändå sin plats. Nu får det sällskap av en Clematis Summer Snow som ska få klättra längs stammen.
 
Samma slänt från annan vinkel:
 
 
 
Under sommaren har jag fyllt på lite i stenpartiet. Kommer vartefter plantera mer runt omkring stenarna också.
 
 
 
Idag fick en ormhassel flytta in, även om den kanske inte syns så väldigt bra på just den här bilden. Leta efter krulliga grenar!
 
 
 
 
Det var ett urval av allt som blev gjort i helgen. Hann även med att vårda häcken vi planterade förra året. Den har
växt lite i sommar, men inte varit så förtjust i torkan. Idag blev det en extraskjuts inför vintern med algomin och en vattning.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: