Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

En regnig söndagsrapport

Kategori: Allmänt

I skrivande stund är det en regnig söndagkväll i slutet på maj. Under dagen har vi fått mycket uträttat, arbetet med trädäck, gräsmattor, matplats osv på tomten har verkligen gått framåt på sistone. Här följer lite bilder från senaste tiden.
 
Singel, markduk, marksten, regelverk. Elkablar utdragna för armaturer och för uttag vid loungegruppen. Här har trallen precis börjat skruvas på.
 
Badtunnan från Sotarns Badtunnor kom bara 3-4 dagar efter beställning, mycket bra.
 
 
Här har badtunnan kommit på plats. Även den står på marksten som vi vägt in noggrant för att den ska stå plant.
 
Bild från idag. Trallen ligger och till höger i bild har vi börjat bygga trappa upp till däcket.
 
Vangstycken monterade, med reglar sinsemellan för att öka stabiliteten.
 
 
Anette sitter i ett kreativt kaos och skruvar ihop loungemöblerna från Plantagen.
 
 
De här ska upp på trädäcket inom kort, med tillhörande dynor och glasskiva.
 
 
Idag la vi ny marksten vid mat/grillplatsen utanför huset. De gamla fula stenarna har vi ju använt till grunden för trädäcket.
 
Ser ju festligare ut i solsken, men men.
 
 
I höstas satte vi ju häck och fyllde även på med jordmassor för att jämna ut tomten lite. Så här såg det ut för någon månad sen när vi sådde gräs.
 
 
Så här ser det ut ikväll, ett fall framåt iaf. Dessutom ser ni häcken vid tomtgränsen till höger i bild, den har överlevt vintern och börjar växa till sig så smått.
 
Inom några veckor borde det dyka upp ett inlägg med det färdiga resultatet på trädäcket. Ska bli härligt att premiärbada! Sen ska vi ta det lugnt och slappa i sommar.

Ännu mer grönska!

Kategori: Allmänt

Vi tar väl och pangar på med ännu fler trädgårdsbilder. De senaste två månaderna har det blivit åtminstone en runda på tomten varje kväll för att spana in vad för nya knoppar som har kommit upp eller vad som har slagit ut. Det hanns ju inte riktigt med förra våren, så därför är det extra kul att upptäcka växter som jag inte ens visste att vi hade (gulsippor och blå balkansippor bland annat) och såklart att se hur alla lökväxter från i höstas tittar upp.
 
 
Nedanför köksfönstret för ett par veckor sedan. Den här rabatten ska grävas om och bli lite mer genomtänkt. Jag blev ju lite köpgalen på perennrean i höstas och tryckte bara ner allt här. Det blommar ju fint, men känns inte så sammanhållet.
 
 
De lila tulpanerna i mitten ska jag flytta till den här rabatten:

Här stod tidigare en stor plymspirea, men den grävde vi bort i höstas. Gropen grävdes ur lite till och ser nu ut såhär:
 
Kantstödet är lite provisoriskt. Tanken är att det ska bli en murad kant av sten, men det är ett senare projekt. Här växer i alla fall rosa och vita pioner, vita löjtnantshjärtna, jättedaggkåpa, aklejor, nävor och höstanemoner. Alla växter går i vitt/rosa/grönt men det ska in lite lila eller blått också tror jag.
 
Här hamnade alla stora stenar som grävdes fram när vi förberedde för trädäcket. En sådan hög kan inte bara lämnas orörd...
 
..alltså inhandlades vintergröna och stenpartiväxter. Förhoppningen är ju att vintergrönan ska bre ut sig och täcka in stenarna. Funderar på att sätta dit lite murgröna också, men är osäker på hur den skulle klara sig under kommande vintrar.
 
Det är inte svårt att hålla sig utomhus den här tiden på året. De rosa blommorna på busken intill uppfarten luktar fantastiskt och nu är även häggen på god väg att slå ut.
 
 
Trevlig helg!
 

Trädäck med badtunna

Kategori: Allmänt

Om nu bloggen ska börja röra på sig igen så kan väl jag (Johannes) berätta lite om vad som händer på bygg- och hantverksfronten. Vi har börjat bygga trädäcket som ska innehålla loungemöbler och badtunna bl.a. Förra året så stod det på den platsen en ful lyktstolpe, ett gistet fågelbord och i övrigt var det mest stenbumlingar och ogräs. Nu har vi grävt ur och jämnat till, fyllt på singel som vi vägt in marksten på, och sedan byggt upp ett regelverk som trallvirket ska skruvas i. Sedan kommer vi bygga spalje i ena hörnet av trädäcket och även installera lite trevlig belysning.
 
Här var det urgrävt och spraymålat för trädäckets ungefärliga konturer.
 
 
Markduk på plats. Sen vart det två lass med singel som vi spred ut till en jämn yta.
 
Så här ser det ut för tillfället. Längst bak i högra hörnet kommer vi placera en vedeldad badtunna. I bakre vänstra hörnet kommer vi ha loungemöbler i fakerotting, inramade av vitmålad spaljé. Reglarna är av tryckt "grönt" virke, men trall och dekorbrädor (dvs allt som kommer synas) kommer vara av brunfärgat tryckt virke.
 
Troligtvis blir det en sån här tunna från Sotarns Badtunnor. Tunna i trä men insats av glasfiber för längre hållbarhet, renlighet och att det går snabbare att få varmt med en sån.
 
Här vid matplatsen kommer vi lägga ny marksten. De stenar som har legat där använder vi nu till trädäcket. Vi har inte bestämt vilken marksten vi kommer köra, men det kommer garanterat se bättre ut än innan.
 
Sådär, som en blixt från klar himmel så dök det upp lite nytt på bloggen. Förhoppningsvis dyker det upp fler bilder framöver på något som ser liknar ett trädäck med tillhörande badtunna.

Trädgårdstomten gör ett inlägg

Kategori: Allmänt

Då var det dags att sparka igång den här lilla bloggen igen!
 
Hittills är det Johannes som har skrivit för oss båda, men eftersom det kommer finnas mer tid för trädgårdsjobb den här våren och sommaren tänkte jag (Anette) börja blanda mig i.
 
Tomten är ju minst sagt uppväxt sedan tidigare. I höstas sågade vi ner en del hasselbuskar och röjde sly och jag handlade lökar som en galning (det var ju rea!) och planterade lite här och där. Belöningen för det jobbet har vi fått vänta lite på, men nu blommar tulpaner och påskliljor och på den delen som är mer friväxande är det nu en matta av vitsippor. För någon vecka sedan bredde blåsipporna ut sig som ett hav på källarbacken.
 
Så här såg det ut i slutet av mars.
 
 
För två veckor sedan.
 

För två dagar sedan.
 
Under vårvintern har fönsterbrädorna varit proppfulla av diverse sådder. En av nackdelarna med en långdragen vinter är att man hinner bläddra i väldigt många frökataloger och bli, ska vi säga, inspirerad till stordåd. Eller bara överambitiös. Nu börjar dock alla små plantor få flytta till sina nya platser utomhus och ordningen inomhus är snart återställd. För ungefär två veckor sedan kom grönsaksfröerna i jorden och nu har små skott börjat titta upp.
 
Grönkål, amarant, sallat, ruccola och månadssmultron har hamnat i den här lådan.
 
Det är alltså inga problem att tillbringa en hel helg, från morgon till kväll, ute i trädgården med jord under naglarna. Den här dagen har bland annat ägnats åt en ny rabatt, men mer om det vid senare tillfälle.