Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

Tilläggsisolering!

Kategori: Allmänt

Nu är vi igång med tilläggsisoleringen. Vi ska bygga på fasaden med 2x45mm isolering runt hela huset. Vi har fått 9 st täta, moderna 3-glasfönster som vi beställt från villafönster.se, som ska monteras istället för de gamla slitna fönstrena. Vi byter även detaljer såsom vindskivor med tillhörande takplåtar. En kort beskrivning av det vi gör är att vi river bort gamla läkten, monterar 2x45mm-reglar med isolering i så att isoleringen ligger korslagd. På det sätter vi vindpapp, luftspalt och så slutligen fasadvirke som är Z-fasad. Än så länge har vi hunnit regla upp ena gaveln, måla takfoten där, målat en strykning på kanske 25 fasadbrädor, tagit loss vindskivorna och sågat till och målat nya skivor.
 
Här städar Johannes av den gamla slamfärgen för att sen måla takfoten med ny Falu rödfärg. Hela huset kommer även i fortsättningen vara rött med vita knutar och detaljer.
 
Anette målar det som ska bli de nya vindskivorna.
 
Bara att inse att vi inte kommer ha en välstädad fin tomt denna sommar. Skönt dock att ha ett tält att förvara virke, isolering, färg osv under.
 
Anette lägger upp en 45-regel som sedan spikas fast med spikpistol.
 
Vi har även klippt ner häcken framför huset, så nu har vi mer utsikt inifrån huset och tomten får mer sol och luft. Vi har även tagit ner de två gamla sjuka äppelträden, det är det riset som ligger överallt på bilden. Riset har vi sen bilden kört till en kohage, dom gillar tydligen att mumsa i sig det. Framöver kommer vi sätta ett nytt träd, vad det blir har vi dock inte bestämt.

Fredagsrapport

Kategori: Allmänt

Nu har vi bott i huset en dryg vecka och trivs kanonbra. Vi håller på och fixar det sista på insidan samtidigt som vi planerar för tilläggsisoleringen som ska dra igång så sakteliga nästa vecka. Idag beställde vi alla fönster från villafönster.se. Här kommer lite bilder med en del av det som hänt sen senast.


Vi har monterat adressnumret på ena grindstolpen. Lite fint men framförallt skönt att inte behöva stå ute på vägen varenda gång man får besök/leverans etc.


Vi fick Anettes avlidne farfars matbord och stolar. Allt var i fint skick förutom tyget på sittdynorna som var smutsiga och lite slitna (till höger). Vi slaktade ett par gardiner som vi ändå inte tänkte använda i huset och häftade på nya överdrag på dynorna (till vänster).


Matgruppen. Som synes har vi fått upp gardiner överallt, känns genast mer ombonat.


Likadana gardiner som i köket, dessa rum har ju samma golv, färger osv. Även ny matta på plats. I vardagsrum 2 har vi dock vita tunna gardiner.


Istället för nattduksbord monterade vi en hylla "Lack" från IKEA på varje sida om sängen. Genom att inte täcka för hela vägen ner till golvet tycker vi att fondväggen blev lite pampigare.


Här ser vi ena sovrumsdörren, innan vi målade om den. Kanske inget större fel på den, men den skar sig rätt mycket mot resten av rummen.


Vitmålad dörr, likadana handtag som i resten av huset och även vitmålad tröskel.


Utegrupp inhandlad på Jysk och gasolgrill Nordic Season inköpt på Elgiganten. Så nu fixar vi frukost, lunch och middag på grillen...


Trädgårdsmästaren in action. Det här året får vi nöja oss med att mest röja bort det värsta i trädgårn, eftersom vi har så mycket att göra med renovering osv.