Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

Framtida projekt!

Kategori: Allmänt

Trots att vi är mitt i tilläggsisoleringen av fasaden så kan vi ta och köra en liten genomgång av vad vi mer ska göra i och omkring huset. Vi är ju i stort sett klara med insidan (förutom badrummet) och om några veckor borde vi vara klara med nya fasaden inklusive vindbrädor och fönster. Här kommer hursomhelst en liten sammanställning över saker som ska göras kommande året/åren. Förövrigt är det irriterande att det inte funkar att göra text tjock eller kursiv på blogg.se, så ni får hålla tillgodo med att all text ser likadan ut.
 
 
Verandan
Husets veranda ska givetvis rustas upp när resten av utsidan blir fin. Skrapa färg och måla, ut med lite dynor och ljuslyktor så det blir mysigt.
 
Trädäck med badtunna
Vi ska gräva bort någon buske, någon sten och en del markmassa. Därefter bygga ett trädäck med badtunna i ena bakre hörnet. Det ska köpas loungemöbler, installeras lite belysning och byggas någon form av vägg på ena sidan och i bakkant.
 
Grindarna
När allt börjat lugna ner sig med byggnationerna ska vi montera grindarna på grindstolparna. Dessutom kommer vi måla dem svarta (de är gråa nu).
 
Sätta häck
Vi ska sätta en häck längs tomtgränsen mot grannen, givetvis i samråd osv. Det är ju två tomter som under många år användes som en tomt. Detta sker troligtvis i september.
 
Uteplatsen
Matplatsen utomhus där gasolgrillen står ska fixas till. Nu är stenplattorna snea åt alla håll och vetter in mot huset. Antingen köper vi nya eller kör högtryckstvätt på de nuvarande. Sedan ska vi göra markarbetet under enligt konstens alla regler så att de ligger stadigt och bra en lång tid framöver.
 
Diverse målning
Dörrar till elcentral/tvättstuga och jordkällare ska målas svarta och snyggas till. Betonggrunden till huset ska också målas då den fått så mycket färgstänk under årens gång. Eventuellt kladdar vi även på lite färg på vår del av uthuset där vi har verktygsbod och förvaringsrum med frysbox.
 
Verktygsboden
Den ska få belysning och verktygstavlor och lite ordning. Men sådan vapenvård får vi ägna oss åt när kriget är över, nu har vi inte tid och ork till sån lyx.
 
Badrummet
Badrummet är litet och risigt. Det ska renoveras och byggas ut, men vi kommer troligtvis anlita byggfirma till det mesta.
 
Vinkällare
Vi ska inreda vinkällare i ett av jordkällarens rum. Det blir trall på golvet, in med vinhylla, lämplig belysning, vinpärm, ev nån tomtunna för mysighetens skull osv.
 
Fortsätt slita, det är en bra bit kvar...

Rapport från en regnig sommar

Kategori: Allmänt

Tilläggsisoleringen av huset löper på hyfsat enligt plan. Idag blev vi i princip helt färdiga med en sida av huset, första gaveln. På baksidan av huset sitter panelen men vi har inte bytt fönstrena där. Idag rev vi all läkt och de gamla vindskivorna på husets andra gavel, så man börjar känna att det kanske finns en ände på det hela.
 
De gamla trotjänarna får tacka för sig.
 
Skönt att få dit de nya fönstrena. Det ska även klickas dit lösa spröjs i mitten.
 
Här har smyg och foder kommit på plats.
 
Här ser vi till vänster den gamla framsidan av huset och till höger den nya fasaden. På hörnet har vi monterat lite plåt som tillfälligt regnskydd. Vi monterar över- och underbleck på de nya fönstren, även om det syns dåligt på denna bild.
 
Det blir mycket upp och ner för ställningar innan kåken är färdig...
 
Och så en bild lite längre ifrån på den i princip färdigställda gaveln.
 
Baksidan av huset har som sagt fått isolering och ny panel, dock ej nya fönster ännu.
 
Andra gaveln som vi flyttade över till idag. Som ni ser behöver huset en rejäl ansiktslyftning. Denna gavel kommer bli svårarbetad, rejält högt från marken och dessutom sluttar det rejält. Kommer bli "intressant" att byta vindskivorna. Nåja, en sak i taget. Idag rev vi allt som skulle bort och imorrn börjar vi regla upp.
 
Idag körde vi på så hårt att ena kofoten gick av. Denna sida av den ska egentligen gå i en 90-graders böj.

Ingen rastlöshet denna sommar

Kategori: Allmänt

Arbetet med tilläggsisoleringen rullar på. I skrivande stund har vi börjat regla upp på baksidan av huset. Gaveln vi började med är klar förutom att nya fönster ska in med tillhörande bleck, brädor osv. Det är mycket jobb men nu börjar vi få koll på saker och ting och då går det snabbare.
 
Man kommer upp en bit i luften med byggställningarna. Här ser ni förutom lite utsikt den nya fasaden, och även ny vindskiva med tillhörande plåt.
 
Johannes isolerar. Det gick ganska fort att få isoleringen på plats. Sen vill man va rätt snabb med att få vindpappen på plats, speciellt denna sommar som bjudit på mycket regn.
 
Många brädor blir det att måla...
 
Vi kör en strykning på fasadbrädorna innan de spikas upp, sen kör vi en strykning på hela fasaden när allt virke väl är på plats.
 
På bilden är fönstrena övertäckta pga att det väntades regn under natten. Men annars ser man här vindpappen och "spikläkten" som ligger över för att skapa en luftspalt, och så slutligen fasadbrädorna. Luftspalten är för att fukt som tränger in inte ska nå isoleringen utan kunna torka bort mellan papp och fasad.
 
Här har vi smygit igång på husets baksida. Gamla läkten är riven och nu reglas det upp för ny isolering osv.
 
Det blommar fint i trädgården just nu.
 
 
Det blir mycket jobb med huset denna sommar, men vi försöker få tid för annat också. Dessutom ska vi till Sicilien i september, mycket skönt att ha något att se fram emot när man kör ett sånt här projekt.