Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

Det rullar på

Kategori: Allmänt

Dags för ännu en veckorapport. Sen senast har vi fortsatt tapetsera, skruvat färdigt halltaket, målat två av tre strykningar på halltrappan och monterat en del strömbrytare, vägguttag, gardinstänger, radiatorer osv. Nu är sovrummet, vardagsrum 1 och köket färdigtapetserat och i hallen är 2/3 av tapeterna på plats. Trappan upp mot vinden är ingen fest att tapetsera kan vi meddela... I övrigt försöker vi sälja en massa möbler på Blocket då vi kommer köpa det mesta nytt till huset. Vore skönt att bli av med en hel del fram tills flytten 12:e maj så att det blir så lite som möjligt att köra.

Det är givetvis lite kämpigt att ösa på i 110 med detta men det är samtidigt väldigt roligt att få skapa ett hem precis så som vi vill ha det. Riktigt kul att se hur det hela tiden går framåt, nu när de nya ytskikten kommer på plats.


Vardagsrum 1 och köket bakom öppningen. Det turkosa temat går mellan de två rummen som fått en förstorad öppning mellan sig. Förhoppningsvis gör tapeterna sig bra med ett klickgolv i mörk valnötslook som löper genom rummen.


Samma rum sett från dörröppningen mot köket.


Eluttag, brytare och dimmers är från budgetmärket Gelia. Ingen lyx alltså men åtminstone enhetligt och vitt istället för nikotinfärgat.


Spotskena i taket monterad och tapeter på plats i köket.


Kökstapeten.


Hallen är snart färdigtapetserad. Fler bilder kommer därifrån när vi fått upp lampan i det nymonterade innertaket och trappen är färdigmålad. Vardagsrum 2 kommer också gå i grått, vi har dock inte bestämt om det blir ljusgrå som här i hallen eller en mörkare ton närmre den i sovrummet.


Golv till kök, vardagsrum 1 och hallen är inköpt. Klickgolvet heter Vintage Valnöt och kommer från Byggmax. Förhoppningen är att det ska kontrastera snyggt med sin mörka varma ton mot allt det ljusa och lite kalla vita och turkosa på väggarna. Till vänster om valnötsgolvet kan ni skymta den mörkgrå klinkerimitationen som vi ska lägga i hallen. I sovrummet kommer det bli grå heltäckningsmatta och i vardagsrum 2 kommer det bli ett golv som ser ut som vitlaserad ek/ask eller dylikt. På torsdag drar vi igång golvläggningen!

Takmålning och tapetsering

Kategori: Allmänt

Ännu en långhelg ute vid huset är till ända och det rullar på i bra takt. Det är mycket slit men ändå roligt att se hur huset börjar likna ett hem. Under torsdag och fredag målade Johannes de flesta taken, två strykningar vitt gav ett rejält lyft. Under lördag, söndag och måndag tapetserade vi dagarna i ända. Sovrummet och vardagsrum 1 har nu tapeter på väggarna. I övrigt har vi inhandlat alla elapparater, vi ska byta i princip alla strömbrytare och vägguttag.

Under fredagen tog Johan och Tord den gamla bilen som stått mellan vårt och grannens hus till skroten. Riktigt skönt att slippa se den gamla skorven.


Taken är nu vita istället för beige-gråa, bilden är från första strykningen.


Här får vi lära oss att tapetsera, men det hindrar tydligen inte Anette från att domdera.


Sovrummets fondvägg under tapetsering.


Johannes skär tapet.


Vardagsrum 1. Turkosa tapeter med blommigt mönster i silver. Ganska intensiva tapeter men vi tror att dom kommer göra sig bra med grå soffa, gråa gardiner, vit tv-bänk, vitt soffbord osv.


Sovrummet. Ljusgrå tapeter och fondvägg i mörkgrått med blommor på.


Notera att vi kommer sätta tak- och golvlister så att det blir jämnt och snyggt vid tapeterna. På torsdag åker Johannes ut igen och börjar montera radiatorerna, gardinstänger, vägguttag, strömbrytare, dimmers och lampor i de tapetserade rummen. Sen under helgen ska det tapetseras för glatta livet, så att vi kan börja lägga golv veckan efter. Det är ju trots allt bara en månad tills vi måste lämna bostadsrätten...

Påskrapport

Kategori: Allmänt



Det har gått ett tag sen senaste blogginlägget. Hursomhelst har vi hunnit med mycket i och kring huset, dessutom har Johannes tagit körkort. För enkelhetens skull tar vi och spaltar upp en kort byggdagbok med vad vi haft för oss sen senast, åtminstone de stora huvuddragen. Förutom att njuta av byggdammet har vi firat påsk och fått trevliga besök i huset.
 
Fre 30/3 - Johannes klarade uppkörningen. Handling på byggmarknader.
Lör 31/3 - Färdigställande av gipsväggar, nytt förstorat dörrhål i kök. Slipning av väggar.
Sön 1/4 - Slipning av väggar och trappa. Renoveringsgips upp på vägg i sovrummet.

Ons 4/4 - Tre vändor med släp till soptippen, vi blev av med alla byggsopor.
Tor 5/4 - Däckbyte på bilen, biltvätt. Röjning av tomten, beskärning av träd.
Fre 6/4 - Spackling och slipning av väggar och trappa. Diverse elarbeten.
Lör 7/4 - Byggmarknader. Inhandling av tapeter, innertak m.m. Byte av låscylinder.
Sön 8/4 - Spackling och slipning. Diverse elarbeten.
Mån 9/4 - Spackling och slipning. Montage av innertak i hall. Rivning av kakel i kök.



Avröjd tomt och nytvättad bil med sommardäcken på, skönt med lite vårröjning.


Johannes sågar upp större öppning mellan kök och vardagsrum 1.


Nya öppningen. Vi vågade bara ta bort en rejäl stock ur väggen pga bärigheten. Men ändå klart bredare och framförallt mycket högre än tidigare. Tanken är att få rummen att flyta ihop lite, med samma golv och färgtema.


Anettes bror Daniel har hjälpt till en hel del, han går även under namnet Spackelkungen.


Vi har eldat mycket för att få upp värmen så att spacklet ska torka så snabbt som möjligt.


Halltaket under förändring. Till vänster den ojämna gamla ytan, till höger det nya undertaket som vi monterar.


På den här väggen hade papp och tapet släppt rejält. Därför rev vi det och monterade renoveringsgips.


Samma väggar, spackling och slipning börjar närma sig färdigt.


Anette slipar runt ena köksfönstret.

Kommande helg drar förhoppningsvis tapetseringen igång. Johannes åker ut torsdag morgon och blir förhoppningsvis klar med väggarna och en del takmålning t.o.m lördag.