Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

Liten avrapportering

Kategori: Allmänt

Tänkte berätta lite kort om vad som hänt sen senast och vad planerna är för de kommande veckorna. Jag (Johannes) övningskör för fullt med Slussens Trafikskola. Hittade groupon-erbjudanden för både den körskolan och Globens, och har därigenom kommit över extremt billiga paket med lektioner. Just nu är det stadskörning, landsväg och motorväg som körs. På torsdag gör jag Riskettan och nästa vecka blir det halkbana, så förhoppningsvis kan jag ha körkortet inom några veckor.



Annars har vi röjt ur båda källarförråden och imorgon tisdag hämtar Emmaus upp fyra säckar med kläder och saker. Bra att sånt som inte behövs kan gå till välgörenhet. Soptippen fick ta emot sex säckar eller liknande med bråte och gamla kläder (till slut får man inse att beach 2002 inte kommer tillbaka). I veckan kommer vi köra ut med första flyttkartongerna och lite verktyg till huset. Annat som står på tapeten är att säga upp tv- och teleabonnemangen som har tre månaders uppsägningstid och att anlita mäklare inom max två veckor.

Huset börjar nu bli relativt urplockat och förhoppningsvis börjar vi smyga igång med renoveringen inom några veckor. Då kommer det även hända mer här på bloggen med fler bilder på hur huset ser ut invändigt och hur arbetet fortskrider. En försmak kommer här...



Vi kommer nog inte ha några problem att sysselsätta oss framöver... En hederlig "limpa" i taket värmer elektrikerhjärtat men det får nog bli spotlightskena eller dylikt här i köket.

Funderingar kring ytskikt

Kategori: Allmänt

Även om huset inte är urstädat ännu så har vi huvudena fulla av grubblerier kring ytskikt och olika material att använda vid renoveringen. Det är möjligt att vi kommer hinna ändra oss flera gånger om men vi lägger upp lite bilder på tapeter och annat som vi har siktet inställt på, kom gärna med åsikter eller tips! Vi har ju inte lagt upp bilder inifrån huset än, då det fortfarande är fullt av Anettes farfars saker, men ni får fantisera utifrån "ritningarna" vi la upp i förra inlägget.

Vardagsrum 1
Laminatgolv, i stil med det på bilden. Tapeten är snyggare i verkligheten, Space Flora från Rusta, 199 kr/frp.



Kök
Samma golv som i rummet intill. Tapeten finns inte på nätet men heter Blomster turkos och kostar 199 kr/frp på Bauhaus. Tapeten är vit men med turkosa blommor och matchar tapeterna i rummet intill. Mosaiken vi är inne på är turkos glasmosaik från Bauhaus, 599 kr/m2, och borde lira bra med tapeterna. Framför vedspisen byter vi klinker till något i stil med det på bilden. I övrigt är det IKEA-produkter, stilrent men ingen lyx. Blir nog spotlightramper från Clas Ohlson som på bilden, skulle bli löjligt mycket skåpborrning och kabelklamring om jag skulle montera spotar styrda med dimmer vid dörren.


Sovrum
Här blir det antingen ekgolvet från kök och vardagsrum 1, alternativt en heltäckningsmatta. Heltäckningsmattan på bilden finns på Bauhaus och kostar 129 kr/m2. På kortsidan av rummet, bakom sänggaveln blir det fondvägg. Tapeten heter Magnolia och kostar 199 kr/frp på Bauhaus. De tre andra väggarna får tapeten Scandia Uno grå från samma ställe, 89 kr/frp.


Vardagsrum 2
Här i rummet med kaminen vill vi ha en ljusare lantlig känsla. Det blir samma klinker framför kaminen som framför vedspisen i köket. På golvet blir det laminatgolv, Slottsek Trend från Byggmax, 109 kr/m2. På väggarna lutar vi åt en randig tapet, tex Space Stripes på bilden. Den är från Rusta och kostar 169 kr/frp.


Hall
Här var vi inne på klinker men då är värmegolv ett måste i detta kalla hus. Troligtvis blir det genvägen klickgolv som tex på bilden: Svart Skiffer från Bauhaus, 247 kr/m2. Tapeten är grå med silverränder och heter Irregular White och kostar 149 kr/m2 på Bauhaus. Trappan är nu brunmålad men vi kommer måla den vit och byta det risiga trappräcket mot rep i antracitfärg med silverbeslag, från Bauhaus.

Skisser över nedervåningen

Kategori: Allmänt

Sen senast har vi fortsatt att fräscha upp småskavanker på bostadsrätten och även röja ur klädkammare m.m. Nu börjar den kännas färdig för försäljning, så när som på utrensning, städning och lite styling. Vi har även varit runt på byggmarknader och börjat spana in material som tapeter, golv, mosaik, trappräcke osv för husrenoveringen. Men mer om vilka material och ytskikt vi väljer mellan tar vi senare här i bloggen. Så länge tänkte vi slänga upp två "ritningar" över husets undervåning. Fönster är markerade med blått och dörrar med rött.

Takhöjden är 270 cm och samtliga fönster på nedervåningen är 120 cm X 140 cm. Övervåningen är mest förvaringsutrymme, ett fönster på varje kortsida och ett rum som av isoleringsskäl bara går att bo i på sommaren.

FÖRE:


De förändringar vi kommer göra är att riva klädkammaren, bygga ut badrummet och ha en liten korridor utanför, där det förhoppningsvis ryms handdukshyllor, tvättkorg eller liknande. Mot sovrummet blir det givetvis en dörr, men mot vardagsrum 1 blir det bara ett tomt dörrhål. Den andra förändringen jag försökt illustrera på bilderna är att dörren mellan kök och vardagsrum 1 ska tas bort och istället kommer det att bli en bredare och högre öppning i väggen. Allt för att skapa en öppnare och mer gemensam känsla mellan de två rummen. Kök och vardagsrum 1 kommer även gå i gemensamt färgtema och ha ett sammanhållet golv som löper igenom dem. Troligtvis tar vi även bort dörren mellan hall och kök men förändrar inte dörrhålet.

EFTER: