Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

Nu är vi lantisar!

Kategori: Allmänt



Efter en härlig vecka tillsammans med nära och kära på Kreta har vi nu flyttat in i huset. Vi känner att vi har laddat upp batterierna mentalt med en semestervecka, och nu sliter vi på med det sista på insidan av huset, samtidigt som vi njuter av vårt nya trevliga boende. Dessutom är det en hel del administrativa saker att ta tag i som tex sophämtning, internet, tv och elabonnemang.

Sen senaste uppdateringen har vi hunnit fixa det mesta av slutfinishen på insidan, även om en del återstår. Sen tar det ju ett tag att bo in sig och känna exakt hur man vill ha det. Här följer lite bilder på vad som hänt sen sist...


Vi har lagt heltäckningsmatta "Silver" från Bauhaus och satt socklar i sovrummet. Riktigt skönt att gå på, och underlättar när man ska ta sig upp ur sängen en kall tidig morgon.


180-säng "Nordli" från IKEA och sängbelysning på plats. Lådor för förvaring finns under sängen.


Garderoben är färdigbyggd. Tygdraperier i grått och svart på skenor.


Köket är färdigsilikonat. Dessutom har vi monterat vägguttag, spotskenor och magnetlist.




Soffa på plats i vardagsrum 1.


Vy från hörnet i soffan.

Nu ska vi boa in oss lite, lära oss gasolgrillen och sen börja planera för sommarens tilläggsisolering av fasaden. Ska bli riktigt skönt att få en finare fasad, ett tätare hus och nya 3-glasfönster. Men det kommer bli mycket jobb på vägen.

Det börjar likna ett hem

Kategori: Allmänt

Nu har vi flyttat ut alla saker till huset, och imorrn åker vi söderut för en veckas avkoppling. Dock har vi inte flyttat in i huset, det gör vi när vi kommer hem från Kreta. Det börjar se ut som ett hem snarare än en byggarbetsplats i huset nu. Sen senast har vi börjat få lite fason på köket, monterat tavlor, byggt garderob, monterat möbler osv osv. I övrigt har sotarn gjort en brandinspektion, försäkringsbolaget har besiktigat och informerat och imorse såldes bostadsrätten slutgiltigt.

Här kommer lite nya bilder från huset...


Rephandledare i antracit från Bauhaus på plats i trappan.


Läsfåtöljer "Tullsta" från IKEA på plats i vardagsrum 2. Tavlan är precis som flera andra i huset från gallerioutlet.se




Vägghängd stereo bredvid kaminen, vi har borrat ut kabeln dold ner till ett vägguttag i hallen.


Här i sovrummet håller vi på och bygger garderob. Det blir även förvaring för kläder och textiler i linneskåp och under sängen.


Under arbetet med att montera mosaiken.


"Slutresultatet". Sen ska det till lite silikonfogar, nån list mellan tapet och mosaik, metall-lister runt klinkern på golvet, spotlights under skåpen osv. Bänkskivorna är laminat från Bauhaus, blandare och ho är från IKEA, mosaiken kommer från bygghemma.se


Vi lyckades tom få till täta vatten- och avloppskopplingar, hallileluja!


Spis och kyl-sidan av köket.


Lister, socklar osv på plats. Nu känns kök och vardagsrum 1 nästan som ett gemensamt utrymme, vilket var tanken med att öppna upp dörrhålet, ha turkos som färg i båda rummen och lägga ett golv som löper oavbrutet genom flera rum.


Plats för kokböcker osv på hyllan ovanför tavlorna.


Vardagsrum 1.

Det grönskar fint i trädgården, även om det är mer brännässlor än riktigt gräs. Anette har fotat och jag (betongbarnet Johannes) vet inte vad blommorna heter så jag låter bilderna i övrigt gå okommenterade.







Nu far vi iväg en vecka och laddar batterierna. Sen ska vi bo in oss och börja förbereda tilläggsisoleringen och fönsterbytena. Vi hörs framöver!

Nu flyttar vi!

Kategori: Allmänt

Arbetet ute vid huset pågår hela tiden. Denna vecka har Johannes kört långa dagar där medan Anette packar ihop och städar i lägenheten. På lördag flyttar vi det sista och flyttstädar, fredagen därefter säljs lägenheten och dagen efter det åker vi till Kreta för att sola, bada och dricka husets vita i en vecka.



Vi har bytt knoppar på alla köksskåp och luckor. Här är före- och efterbilder, vi tycker att de skapar en lite renare modern look.




Vi lejde in en tapetfirma för att få vardagsrum 2 tapetserat. Det kostade en pizzalunch och ett stort tack, bra deal tycker vi.


Vi har dock lagt golvet, målat taket, satt taklister, golvsocklar, monterat elen osv. Här fogar Johannes taklisterna. "Om jag nån gång bygger ett hus från grunden ska jag bygga det helt i akrylfog". 7,90 per tub på Bauhaus...


Här är resultatet, en vecka efter påbörjat jobb. Bilderna är tagna med blixt en regnig kväll, på dagen är rummet väldigt ljust med en härlig rymd.






Hall och vardagsrum 2 sett från köket. Trösklarna ska målas vita.


Enda rummet som inte fått golv och golvsocklar är sovrummet. Här ska det bli heltäckningsmatta. Dock håller vi på och bygger garderob här och har fått dörren på plats.


Det var allt för tillfället. Nu tar vi sats för att montera mosaik, klinker, bänkskivor, diskho, blandare och spotlights i köket. Dessutom har vi mängder av annat småfix att göra på insidan, som att måla trappen en strykning till, måla dörrkarmar, en dörr, trösklar, montera möbler, montera handledarrep i trappen osv...

Valborgsrapport

Kategori: Allmänt

Nu är vi tillbaka i stan en sväng efter en lång vistelse ute vid huset. Vi har förutom 50-årsfest och valborgsfirande hunnit med en hel del arbete och inköp av möbler och inredning. Tiden börjar bli knapp innan vi ska flytta och vi öser på så gott vi kan med allt. Dagen efter att vi säljer bostadsrätten så åker vi dock en vecka till Kreta, så då får vi välbehövlig vila.

Vi har lagt klart klickgolvet Valnöt Vintage från Byggmax i kök, vardagsrum 1 och utanför badrummet. Vi är mycket nöjda med golvet och hur det funkar tillsammans med tapeterna.


I hallen har vi lagt en klinkerimitation. Bilden är fotad från vardagsrum 2 och in genom hall och kök. Vi har för övrigt lyft av dörrarna i hallen. Om det behövs när vintern kommer så är det bara att slänga på dom igen.


Halltaket är monterat, och en armatur vid namn Justus från Bauhaus hänger nu där. Givetvis ska det framöver komma upp taklister runt taket.


Vi har satt upp draperi för städskrubben under trappan, med vajrar från IKEA. Hatthylla och skohylla är från Chilli. Tapetseringen uppför trappan är inte klar och trappstegen ska sen få en sista strykning vit lackfärg.


Vi har börjat montera taklister så smått. Det låter kanske oseriöst men vi kör frigolitlister från Bauhaus, som vi sen målar med takfärgen och limmar upp. Vi har än så länge bara satt dom i sovrummet.


Lampor börjar komma på plats. Här är det en pendlad armatur från Bauhaus ovanför matbordet, skyddsplasten åker av senare.


Sen har vi hunnit handla en hel del möbler och inredning. Affärskedjan Bolagret gick nyligen i konkurs och förra veckan var det stor konkursutförsäljning där vi införskaffade en hel del. Dessutom har vi handlat på IKEA, Jysk och Chilli.

TV-bänk från Jysk, hamnar i vardagsrum 1:


Soffbord från Jysk:


Två bokhyllor från IKEA, Borgsjö. Den ena med ett par vitrindörrar.


Skrivbord i samma serie. Dessa möbler ska vara i vardagsrum 2 där det blir lantlig stil.


Torsdag morgon åker Johannes ut till huset igen och börjar då att slipa och spackla väggar och måla tak i vardagsrum 2. Vi har ju släpat efter med det rummet då vi behövt ett rum att ställa saker i. Nu har vi tömt rummet och förhoppningsvis hinner vi tapetsera, måla tak och lägga golv i helgen.