Från staden till landet

Följ renoveringen av ett 100-årigt hus

Hösthälsning

Kategori: Allmänt

Vintern närmar sig alltmer, och vi har fortsatt att fokusera på tomten. Sen senast har vi bla fyllt på med jordmassor för att jämna ut tomten, satt häggmispel längs ena tomtgränsen, fått hit pallar med ved och byggt pallkragar som ska användas för odling. Dessutom har vi varit på Hem och Villa-mässan och hämtat inspiration för framtida byte av kamin och badrumsrenovering. Igår var vi även runt och köpte en massa julpynt, sällan har vi varit så sugna på julen som nu när vi flyttat ut till hus på landet. Här kommer några bilder på vad som hänt på sistone.
 
En krans som Anette bundit pryder just nu ytterdörren.
 
Vi har hängt upp fyra ljuslyktor (två på varje sida) från Granit, 25 kr/st.
 
Vi har tagit ner många träd och buskar på sistone, för att öppna upp tomten lite.
 
Här ska det nästa år odlas morötter, sallad, potatis m.m. Vi byggde pallkragar själva, snyggare och mer robusta än såna man kan köpa. 
 
"Livin´ the dream"... Johannes sätter häggmispel längs tomtgränsen.
 
Till höger i bild har vi satt häcken, även om de små plantorna är omöjliga att se här. Allt det mörka är jord vi fyllt på och jämnat till för att få en planare tomt. I vår kommer vi så gräs så det blir fint framöver.
 
Nu går vi in i ett lugnare tempo med allt jobb kring och i huset, så det lär mest bli lite sporadiska uppdateringar här. Snart kommer vi hursomhelst göra en stor sammanfattning av allt vi har genomfört detta år, så kika gärna tillbaka inom någon vecka eller så. Sen lär vi åtminstone ha något inlägg proppat med bilder på hur vi pyntar och förbereder inför julen.

Arbeten på tomten

Kategori: Allmänt

Sen senaste uppdateringen har vi bla röjt ur vinden och skapat ordning där. Dessutom tog vi kostnadsfritt ut ett skadebekämpningsföretag på hemförsäkringen, så att vi ska slippa möss etc. Nu har vi bra ordning på vinden och man blir lite sugen på att renovera sommarrummet som finns i ena änden av huset där. Men men, det får allt vänta lite.
 
Det vi framförallt ägnar oss åt numera när det gäller boendet är tomten. Om två veckor får vi 70 plantor häggmispel som ska planteras mellan vår och grannens tomt. Dessutom kommer vi sätta en del plantor i häcken ut mot vägen, för att förtäta den. Apropå häcken där; i söndags så tog vi ner den till ungefär hälften av den höjd den haft tidigare...
 
Stort tack till Johan och Tord, detta var ett mycket smidigt och snabbt sätt att göra det på.
 
Nu syns faktiskt huset utifrån, och framförallt, vi får lite utsikt.
 
Tidigare syntes inte ens huset från denna plats. Det som sticker upp framför gaveln är ett träd på tomten, dvs inte häcken.
 
Anette röjer upp i höstsolen.
 
Här ska vi ta bort stubbarna efter de sjuka gamla äppelträden som vi sågade ner. Vi ska vända på all jord, ta bort busken och anlägga en fin jämn gräsmatta. Sen är det mycket möjligt att vi planterar något nytt träd eller buske.
 
Här har vi kapat bort ganska mycket träd och buskar, men det ska röjas ur mycket mer. Lyktstolpe och fågelbord ska givetvis bort. Till vänster en bit upp kommer vi ha kompost. Ungefär mitt i bilden kommer vi bygga ett trädäck med loungemöbler och badtunna till höger i bakkant. Vi kommer fylla ut med mer grus så vi får en fin uppfart, och även lägga kantsten mot gräsmattorna.
 
Äntligen har vi lite utsikt åt detta håll från huset. Detta är från sovrummet.